De laatste maanden is het vaak in het nieuws geweest, het gespreksonderwerp van de dag over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, kortweg de DBA. Het nieuws dat de belastingdienst per 1 januari 2025 hierop gaat controleren en handhaven en indien nodig een naheffingsaanslag of boete uit gaat delen, heeft voor veel onrust gezorgd.
Zzp en schijnzelfstandigheid
De laatste maanden is het vaak in het nieuws geweest, het gespreksonderwerp van de dag over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, kortweg de DBA. Het nieuws dat de belastingdienst per 1 januari 2025 hierop gaat controleren en handhaven en indien nodig een naheffingsaanslag of boete uit gaat delen, heeft voor veel onrust gezorgd.
De wet DBA bestaat al veel langer, deze is namelijk al in 2016 onder kabinet Rutte-II ingevoerd maar geldt daar tot nu toe nog een handhavingsmoratorium op. Wat zoiets betekent als we signaleren wel maar beboeten niet. 2025 wordt een overgangsjaar, wanneer een werkgever of werknemer kan laten zien dat hij/zij bezig is met stappen te ondernemen tegen schijnzelfstandigheid wordt er geen vergrijpboete uitgedeeld.
Maar wat betekent schijnzelfstandigheid eigenlijk en waarom is er deze wet DBA?
“Schijnzelfstandigheid betekent kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Door zulke contracten aan te bieden, verstoren opdrachtgevers het gelijke speelveld en gaat de opdrachtgever (oftewel de werkgever) zijn verplichtingen uit de weg naar de Belastingdienst en de werkende toe. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) draagt eraan bij dat werkgever en werknemer gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor afspraken over en de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie.” Bron: Belastingdienst
Het is dus eigenlijk een soort van belastingontduiking. Bij een schijnconstructie zelfstandige betalen werkgevers veel minder premies en belastingen, terwijl de werknemer in kwestie minder bescherming heeft bij ontslag of ziekte. Daarnaast komen er zo ook minder belastingen binnen waarmee de overheid belangrijke voorzieningen, zoals de gezondheidszorg, bekostigt.
Voor de werknemer geldt dat wanneer je zelfstandig ondernemer bent je gebruik kun maken van belastingvoordelen zoals, startersaftrek, zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. Mocht dan later blijken dat je eigenlijk geen zelfstandig ondernemer bent maar in een verkapte loondienst constructie gelden deze belastingvoordelen niet en die zul je dus terug moeten betalen aan de belastingdienst.
De wet DBA is er dus voor om te onderzoeken en te handhaven of werkgever en werknemer zich houden aan de regels van ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Een juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie is ook belangrijk om de belasting te kunnen bepalen die opdrachtgevers en werkenden moeten afdragen.
Er word gewerkt aan duidelijkere richtlijnen en informeren en adviseren van werkgevers en werknemers. Er zijn bijvoorbeeld keuzehulpen om te weten te komen of je zelfstandige bent of in loondienst. Kortgezegd komt het hierop neer:
Rechten en plichten zzp:
• Werk op basis van opdrachten
• Tarieven worden zelfstandig of in overleg vastgesteld
• Recht op fiscale faciliteiten die horen bij zelfstandig ondernemers
• Verantwoordelijk voor eigen pensioenvoorziening
• Verantwoordelijk voor afdracht btw en inkomstenbelasting
• Zelf verantwoordelijk voor afsluiten verzekeringen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Geen recht op WW.
• Bepaalt zelf of en wanneer een opdracht wordt uitgevoerd, maar geen recht op verlof of vakantiegeld
Rechten en plichten werknemers in loondienst:•
Recht op ontslagbescherming
• Recht op ten minste minimumloon/cao-loon
• Recht op betaalde vakantie • Mogelijk recht op pensioenregeling
• Werkgever moet premies en belastingen inhouden en afdragen
• Verzekerd tegen ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
• Recht op verlofregelingen met loondoorbetaling
Als AnayaZorg voldoe ik aan de kenmerken van een zelfstandige en ben ik niet bang dat er sprake is van een verkapte loondienst. Ik bepaal zelf waar, hoe, wanneer en hoeveel ik werk. Heb geen recht op vakantie bepaal mijn eigen uurloon, werk niet voor een organisatie, regel zelf mijn verzekering, enzovoort.
Natuurlijk alles in goed overleg met de opdrachtgever(s).
Dus wees gerust, je kunt met een gerust hart in zee met AnayaZorg zzp!